Losnaspelet!

DAG 3 på EPOS

For meg som er i overkant interessert i historie og spel – ble besøket på Losna spesielt. Losnaspelet, er et middelalderspel som spilles i juni. En lokal variant viste meg spelplassen og dro meg videre til hagen sin der han etter eget sigende hadde øyas mest troverdige oldsaksminne; en enorm steinhelle, kalt “børhella”. Geologiske analyser viser at steinhella er flyttet til øya og det antas at den er brukt som handelsbord. Groper i hella tyder på at den kanskje også har vært Norges første enorme vaskeservant. Den innfødte kunne også fortelle at vannet som samlet seg i “vaskegropene”, i følge enkelte, hadde legene virkning.

Skipper Alfred har mønstra av og ny skipper har mønstra på, han er fra Losna, øya med fire fastboende, som setter opp spel!! Det må vel kalles å ha, om ikke alle, så mange odds mot seg, når så få drifter spel på ei øy med null veiforbindelse, et sted like ved Sognefjorden. Godt gjort.

Lang dag med fire stoppesteder: Porten, Losna, Brosvik og Nyhamar.

Når jeg går i land på de fremmede anløpsstedene, føles det nesten som å være oppdagelsesreisende. I dag ble jeg også tingleter, og fant – jeg fant – et bukkehorn. En diger flokk skumle  pubertale villsauer fant også meg, en opplevelse jeg godt kunne ha vært foruten.

Dagens første stopp var ikke fullt så minneverdig som Losna. Sikkert fint på Porten, men det eneste jeg husker i skrivende øyeblikk er smartingen som hadde vedlager under fjellutspringet.

EPOS mellom svaberg og skjær på Brosvik.

Dagens tredje stopp var Brosvik og siste stoppested og overnatting er Nyhamar med null tv-dekning. Fem lånere om bord, hvorav tre kule unger, så forestilling ble det.

På Nyhamar fikk jeg meg en riktig god ny venninne; Torunn, 5 år 🙂

Fo øvrig har jeg nedjustert målet om å finne noe minneverdig fra hvert sted vi besøker, (noe som fordrer at jeg kommer meg av båten og virrer litt rundt). Jeg setter meg dagsmål; Å komme meg av båten en gang pr dag for å se hva som skjer, hva jeg dumper over.

Dagens desidert mest spennende plass; LOSNA + øyeblikket da to niser dukka opp rett forut for EPOS.

 

Annonser

Legg inn en kommentar