Jeg river meg i håret …

… februar er snart til ende. Sju aktører (inklusive meg selv) venter på manus til sommerens piratforestilling på Norsjø , og etter å ha kverna på dette siden jul, har jeg fremdeles ikke greid å trylle frem en eneste god ide til hva årets forestilling skal handle om.

SterkeJim og Skipper

De siste fem åra har 4/6 av familien vært pirater i juli. Vi har hatt det morsomt. Piratlivet har gitt oss mange minner, som f.eks da håret til Tuva tok fyr midt i forestillingen. Hvorfor hun måtte kikke over kanten i samme sekund som hun visste at pyroen skulle gå av – vites ikke, men det er ganske symptomatisk for det å være foreldre. Alt man til enhver tid må huske på å si til dem!

– Hvorfor i himmelens navn har du sju underbukser på deg? spurte jeg Ola. Han var kanskje seks år dengangen. – Fordi du sa at jeg skulle ta på en ny hver dag, vel, svarte han.

I det øyeblikket gikk alvoret opp for meg. Alt man hele tiden måtte være forberedt på å huske å si til dem. Det holder ikke å si at man skal ta på en ren truse hver dag. Du må også informere om at den møkkete først skal av.

Så derfor, til tross for alle advarsler om å være forsiktig, kikka Tuva over kanten på pirattårnet idet pyroen gikk av. Det var nemlig ingen som hadde sagt til henne at hun i scene 7 , etter fjerde replikk, for all del ikke måtte klatre opp i tårnet og smugkikke over.

Som piratmor er jeg nådeløs. Jeg sendte Tuva på scenen fem sekunder etter et vepsestikk, og Veslemøy har spilt forestilling med hjerterystelse. Det er sånn det er i detta gamet, sier jeg da. Og om ungene har forsøkt seg på at det faktisk er småpinlig å spille pirat, så har de ikke akkurat fått noen moderlig medfølelse med på veien.  – Noen unger må male hus om sommer’n, sier jeg da, – mens andre må være pirat.

Men hva skal så sommerens forestilling handle om?

Før om åra har det i tillegg til pirater vært påyll av monster, gjenferd, spøkelser, lakeier, prinser og prinsesser. Piratene har slåss om det meste, halve skattekart er blitt hele, skuta har gått ut – komme tilbake, prinsesser har forsvunnet sporløst for å gjenoppstå, Madam Muskel har gått planken, pirater har susa gjennom lufta.

Kaptein Knokkel spøker i Piratbukta

Det har handlet om HMS og arbeidstidsavtaler for pirater, om farsskapstull, forplanting og uforløst kjærlighet, det har vært hiphoppirater, plyndring, slossing og giftemål, sjonglering, flammesluking og øksekasting.

Hiphop – og til og med en prestepirat!

 

Denne uka hadde Prøis og jeg forestilling for søte små på Strømmen bibliotek. Før og etter forestillingen satt jeg pal i barnebokavdelingen og skumma desperat gjennom alt jeg fant som hadde snev av pirattema, samt bøker som av en eller annen grunn så kule ut. Det er lov å stjæle om man gjør det i tekkelige, moderate doser. Forfattere kaller det da «å  bli inspirert». F.eks var jeg veldig inspirert av tante Sofie i 2008 forestillingen da piratene røvet med seg prinsesse Anna Lovinda som viste seg å være et mase-kvinnemenneske uten sidestykke.

Prinsesse Anna Lovinda får alle til å danse etter sin pipe ...

Og jeg var rimelig inspirert av Trymskvida i 2009 forestillingen da Madam Muskel kamuflerte seg som prinsessa for å få Karsten Krutt på kroken.

Muskel kidnapper Anna Lovinda

Den elskovssyke prins Zorry forsøker ... men Anna Loovinda vil heller være ... PIRAT!

Det er ikke enkelt å snekre nye historier over samme lesten, og pirataktørenes divatendenser gjør det heller ikke spesielt enkelt for en stakkars manusforfatter.  I truppen på sju nekter en å ha flere enn 30 replikker (og da er ja og nei replikker medregnet. Herre Jesus!) Av erfaring vet jeg at en av de andre ikke bør ha mer enn 30 replikker. En pirat krever lønnstillegg om det blir for mange replikker – uten at «for mange» er nærmere definert. En pirat nekter å gå planken og en nekter å synge alene.

Jadda!

Kanskje jeg skulle sende dem på planken hele hurven? Eller hva med en Agatha Christie inspirasjon; 10 små negerbarn. Det vil si; I piratbukta blir syv pirater  til seks, som blir til fem, som blir til …  🙂

 

Annonser

Legg inn en kommentar