Fraflytting og ny giv

DAG 10 på EPOS

HerreJesus så kaldt det er blitt. Vinteren kom som et lynnedslag og det er ikke lenger fullt så trivelig å jumpe i land og renne entusiastisk rundt for å knipse bilder. Sofaen kaller.

Og når jeg ikke henfaller til sofaen, er jeg på dekk og kikker etter niser.

Dag 10 går vi fra Solvorn til Kroken. Det er ikke mange hus å se på Kroken, men folk strømmer til så et eller annet sted bak et høydedrag eller rundt en sving må de jo bo. Båten er full av folk og det blir en fin forestilling, selv om de fleste tilhørerne er lange mennesker laaangt utafor målgruppa.

Kroken er ei bygd med god giv, kan skipper Einar fortelle. Folk flytter TIL Kroken. På dugnad har bygdefolket ganske så nylig bygd fruktpakkeri, slakteri og festlokale. Det er forresten kaffeservering på lokalet etter bokbåtstoppet, men siden neste bokbåtstopp  allerede er om halvannen time, får vi ikke benyttet oss av den vennlige kaffi-invitasjonen.

I Kroken råder det optimisme og ny giv. Unge folk flytter til bygda.

Det er masse niser i fjorden. – Se etter måkene, sier maskinist Øyvind, og ganske så riktig, ved å holde øye med måkene, ser jeg iblant niser som bryter vannoverflata, viser frem finnen sin og dykker igjen.

Neste stopp er Kinsedal. Her jobba det for ikke mange år siden 600 mennesker på et steinverk. I dag er alt nedlagt og det bor kun tre personer her. To av dem kommer om bord for en god prat med bibliotekarene og lån av bøker.

Brygga i Kinsedal er lang og vitner om at det her har vært stor aktivitet. I dag er alt nedlagt og det spørs om reisverket noen gang blir ferdig hus.

Det er alltid noen som jobber på EPOS. Bibliotekarene i gang med utlån og registrering. Det er ganske kaotisk når det er mye folk og det går med mange timer til å sortere og plasserer bøkene som kommer inn. Skipper og maskinist er i arbeid når skuta forflyttes og hjelper også til når folk skal om bord. Ofte har de ekstra arbeid i maskinrommet, fylling av vann osv.  Maskinist Øyvind lager i tillegg mat og sørger for frukt og forsyninger og kaffe på kanna – døgnet rundt. Herlig.

Og når jeg har forestillinger – ja, så er det jo jeg som jobber.

Annonser

En kommentar om “Fraflytting og ny giv

Legg inn en kommentar