Litla Kalsøy e’kkje rette stedet å bli akterutseilt.

Dag 4 EPOS-tokt Lunde, Litla Kalsøy, Møkster og Rostøy

Helgeforestillinger er helt annerledes enn ukeforestillinger. Ungene kommer ikke med barnehagen eller skolen, men med en mamma eller en pappa, en nabo eller bestemor. Ergo funker ikke de samme elementene i helga som i uka. På Lunde kommer det 8 unger og litt flere voksne. Vi har en fin teaterstund sammen i en litt forkorta Padde-Boboz versjon, og det var Lunde.

På Litla Kalsøy har jeg fri og hopper i land. – Ein time, roper skipper Jakob etter meg (Vi har hatt skipperbytte). – Litla Kalsøy e’kkje rette stedet å bli akterutseilt.

Det beste med EPOS-reise er nettopp det å gå i land på disse fremmede stedene. På Kalsøya finnes det ikke bilvei, men en traktorvei er det her og denne deler seg raskt i to. Med skipperens ord spøkende i bakhodet, samtidig som jeg innser at mobilen ligger igjen  i båten, velger jeg retning etter politisk overbevisning.

DSCN4098DSCN4115

Øya består av mest tomme hus, og jeg går og går uten å vite hva som venter rundt neste sving eller over neste bakketopp.

I ei helling får jeg en følelse av at jeg tripper langsetter “The yellow brick road”.

Spenninga stiger da jeg forserer en rusten port og kommer meg over bakketoppen der et uendelig landskap av hav, skjær og øyer åpenbarer seg, samt de firbente, hvorav ikke alle ser like vennligsinnede ut.

DSCN4108

Jeg oppgir derfor utforskningsprosjektet og kommer meg tilbake til båten.

DSCN4116

En jeg møter kan fortelle meg at det på 70-tallet bodde 120 fastboende her. I dag er de 11, og skolen er nedlagt, men butikk – det har de.

DSCN4112

Kalsøya er en “urøy” som unnslapp istidens skuring og fjellet på øya er derfor helt spesielt.

Floraen er også spesielt, forteller den hyggelige snakkemannen meg.

Det er iallefall veldig, veldig, veldig pent her, tenker jeg.

Mellom Litla Kalsøy og neste stopp som er Møkster er det lunsj; brokkolisuppe og ferskt brød.

Det er ikke noe å si på maten om bord.

Vi får varm lunsj hver dag og i dag blir det lasagne til middag. Hver torsdag er forøvrig “balldag” med kumle, vossakorv, salt kjøtt, bacon og kålrabbistappe.

DSCN4119

På Møkster har jeg program for tre stk barn innenfor målgruppa, en i tvilsom målgruppe, en desidert utenfor + tre mammaer og en låner, men det går det og.DSCN4122

Dagens siste program er på Rostøy, der oppslutninga fra befolkningen er mer enn 100 %.

Hvor de overskytende kommer fra, vites ikke, men det er vel noen tilreisende.

En fin slutt på en lang dag. Nå er jeg Gud hjelpe seg så sliten. Har som mål å skrive 1500 Livets lenker ord hver dag om bord, men det kan jeg bare glemme nå. ZooombieChristin vil heller finne en bok og ikke gjøre noe mer i det hele tatt.

DSCN4089

Slik var været da EPOS la ut på første tokt i dag morges,

men sola tittet snart frem, og dagen har bragt

skiftende vær; sol – snø – sol – snø.

DSCN4088

Gråvær er også pent, da 🙂

DSCN4086

Det blir flere timer i messa og færre på dekk i gråværet.

Annonser

Legg inn en kommentar